banner

Bomen

Een hoogstamboom heeft ruimte nodig, zowel bovengronds als ondergronds. Je moet er dus op letten of de boom in je tuin wel voldoende ruimte heeft om uit te groeien tot een volwassen boom. 
De bomen die te koop worden aangeboden, hebben als maat: spil 200-250, dat betekent dat ze bij aankoop een lengte hebben tussen de 2 meter en 2,50 meter. Er wordt een steunpaal met een lengte van 2,5 meter meegeleverd.

Winterlinde (Tilia cordata)

De winterlinde (of kleinbladige linde) is inheems in Europa. Hij groeit vrij snel als hij jong is en kan een hoogte van meer dan 25 m en een omvang van 10 m bereiken. Dus enkel voor een tuin met veel ruimte! De kleine, welriekende, geelwitte bloemen verschijnen in juli. De sterke zoete geur van de lindebloesem is voor bijen en hommels al op grote afstand te ruiken. De winterlinde is zowel voor de honing als voor de bloesemthee heel bekend. De bomen kunnen kleverig worden, als ze door bladluizen aangetast zijn en een motregen van honingdauw veroorzaken, maar minder dan bij zomerlinde.
Prijs: 26 euro

Verdere info: Wilde planten in Nederland en BelgiëPlant van Hier

Okkernoot of Walnoot (Juglas regia)

okkernoot

De okkernoot (Juglans regia), ook wel gewone walnoot of Perzische walnoot genoemd, wordt al vele eeuwen geplant vanwege de grote economische waarde van het hout en de goed smakende noten. Deze boom is inheems in Zuid-Europa op de Balkan, Zuidwest- en Centraal-Azië tot de Himalaya en in Zuidwest-China.

In de Griekse mythologie wordt Carya door de God Dionysos in een notenboom veranderd. De notenboom staat daarom voor het symbool van de wijsheid. Karyatiden zijn vrouwenbeelden van notenhout in de vorm van kolommen van de tempel van Arthemis Karyatis.

Onder het christendom werd de okkernoot een boom van de duivel en symboliseerde macht en wellust. Men geloofde dat je ernstig ziek kon worden als je onder de boom in slaap viel.

De boom kan een hoogte tot 30 m bereiken en kan meer dan 10 m breed worden. De boom vormt een ronde half open kroon en bij het ouder worden krijgt de grijze stam een diep gegroefde bast.

Ze vormt laddermerg in de twijgen. Het blad is oneven geveerd samengesteld.

Met walnoot wordt meestal de vrucht van de okkernoot bedoeld. De walnoot is een steenvrucht, dus geen noot, in tegenstelling tot de eikel en de hazelnoot. Van de andere kant is de walnoot, in het algemeen spraakgebruik, juist de archetypische noot.

walnootMannelijke en vrouwelijke bloemen komen bij de walnoot aan dezelfde boom voor. Mannelijke bloemen zijn in katjes verenigd. Vrouwelijke bloemen bevinden zich al of niet in trossen aan het einde van nieuwe scheuten, die in het voorjaar ontstaan uit de eindknop van de langloten en uit enkele daaronder gelegen knoppen. De walnoot is een windbestuiver.

Prijs: 26 euro

Verdere info: Wilde planten in Nederland en BelgiëNeêrlands Tuin