banner

Red de egel !

 

Een beschermingsproject van de egel door Natuurpunt Aartselaar,
met ondersteuning van de milieuraad … en met jouw hulp en inzet !!!


Een platgereden ‘stekelplaatje’ op een beton- of asfaltweg is helaas de gedaante waarin de egel het best bekend is. Dat je een levende egel veel minder vaak te zien krijgt, heeft alles met zijn nachtelijke levenswijze te maken.
Want zeldzaam is dit leuke en nuttige zoogdier gelukkig niet. Wist je trouwens dat het niet zo moeilijk is om van jouw tuin een egelparadijs te maken? Alleen weten we er meestal weinig over. Met deze bladzijde gunnen we je graag een kijkje in de verborgen wereld van onze egels.
Wie geluk heeft om bij valavond een egel te zien rondscharrelen of er één in de tuin heeft wonen,
ontdekt één van de merkwaardigste en boeiendste dieren uit onze omgeving!
Nodig egels uit in jouw tuin!
Egels zijn niet alleen leuk om zien, ook in onze
(groenten)tuin kunnen we ons geen betere
beschermer wensen. Vervelende rupsen,
slakken, wormen en kevers behoren immers tot
het favoriete voedsel van de egel.
Wist je trouwens dat het echt niet zo moeilijk is om van je tuin een waar paradijs te maken voor egels? Op voorwaarde natuurlijk dat er in jouw omgeving reeds egels wonen.

Je moet gewoon tegemoet komen aan hun basisbehoeften: voedsel, water en natuurlijk voldoende beschutting om overdag uit te rusten. Om je een handje te helpen bieden de natuurgidsen van VMPA-Aartselaar je een aantal handige tips om jouw tuin extra aantrekkelijk te maken voor egels. Met wat geluk wordt de egel een vertrouwde en boeiende gast in je tuin!
  
Tips voor een egelvriendelijke tuin
Gebruik geen bestrijdingsmiddelen
(insecticiden) en slakkenvergif: je vergiftigt het voedsel van egels en indirect ook hen.
Een hoop takken en bladeren achteraan in de tuin vormen een ideale verblijfplaats. Ook een houtmijt is zeer interessant als schuilen nestplaats. Je kan ook een egelkoepel aankopen of zelf een egelhuis bouwen.
Hoewel ze behoorlijk kunnen zwemmen,
verdrinken veel egels in tuinvijvers met hoge
randen. Leg een loopplankje in de vijver, zo
dat de egel er veilig uit kan klimmen.

Een egel kan niet overleven in één tuin alleen. Zorg er dus steeds voor dat egels naar de omliggende tuinen kunnen: een aantal kleine openingen bij de grond helpen niet alleen de egel maar ook andere dieren.
Verbrand nooit takken of draai geen composthoop om voor je er zeker van bent dat er geen egels onder zitten.
  
Mag je voedsel klaar zetten?
Een afwisselende tuin met enkele hoekjes die niet intensief bewerkt worden, biedt voldoende voedsel aan egels. Indien je het wenst, kan je wel wat extra’s voor de egel buiten zetten. Vooral in de periode augustus-oktober, als de egel veel voedsel moet eten om de winter door te komen, is extra voedsel welkom. De egel eet voornamelijk dierlijk voedsel, dus katten- en hondeneten, een rauw ei, spekrandjes e.d. gemengd met wat muesli of pindakaas zijn ideaal.
Een egel drinkt ook melk, maar toch is het af te raden een schoteltje melk buiten te zetten: egels kunnen koeienmelk slechts gedeeltelijk verteren en krijgen maagproblemen. Vaak met de dood als gevolg. Melk mag bijgevolg nooit als enig voedsel buiten geplaatst worden en dient steeds verdund met water (1:1 verhouding)!
Een egel zal trouwens geregeld terug komen als je hem voedsel aanbiedt. Wanneer je denkt dat de katten met het eten gaan lopen, leg een plaatje op het egelschaaltje: egels leren snel om het plaatje te verwijderen en zo aan het eten te komen.

 

 

 

Extra info: bouw een egelhuisje