Natuurflits Aartselaar
28 mei 2015
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

In deze flits:
Facebook Aartselaar
Volg ons op Facebook

  • Mijn korte ritten: deelnemers gezocht
  • Kevers spotten in het Cleydaelhof te Aartselaar
  • Red de Europese natuur !
  • Bijenhotel in De Blokkendoos
  • Komende activiteiten

Juni: Mijn korte ritten: deelnemers gezocht

De gemeente Aartselaar heeft zich ingeschreven in de actie "Mijn korte ritten" van Mobiel 21. Deze actie loopt dit jaar van 1 juni tot 30 juni in heel Vlaanderen en wordt in Aartselaar ondersteund door het gemeentebestuur en getrokken door de Fietsersbond. Doel is zoveel mogelijk mensen te doen fietsen of stappen voor trajecten waar ze anders de auto voor nemen.

Mijn korte rittenElke deelnemer ontvangt een Korterittencontract, een logboekje waarin hij/zij de gedane ritten kan noteren. Je kan dan zelf berekenen wat je ritten betekenen voor je gezondheid, het milieu en je portemonnee. Aan de actie zijn leuke prijzen verbonden.

Je kan je individueel registreren, maar je kan ook aansluiten bij een deelnemende vereniging. Het zou natuurlijk super zijn, als jij je opgeeft als deelnemer van Natuurpunt Aartselaar.

Hoe kan je deelnemen?
Ofwel: schrijf je in op www.mijnkorteritten.be - Kies: Aansluiten bij groep - Kies: Natuurpunt Aartselaar en geef je op als deelnemer. Je haalt je logboek op in gemeentehuis, bib of sportcentrum.
Ofwel: geef je je op aan Luk Smets (03/289 73 66). Hij bezorgt je dan een folder en een logboekje.

Zaterdag 6 juni: Kevers spotten in het Cleydaelhof te Aartselaar

Wat ruist er door het struikgewas ?

klein vliegend hertKevers (Coleoptera) zijn een orde van gevleugelde insecten (Insecta). Kevers verschillen van andere insecten doordat de voorvleugels zijn veranderd in harde schilden. Deze schilden beschermen de onderliggende achtervleugels en het achterlichaam (abdomen). Het nadeel aan dit verharde pantser is, dat kevers tov andere insecten minder snel kunnen vliegen. De vorm, de kleur, de tekening en het oppervlak zijn belangrijke kenmerken bij het determineren van kevers.
Lees meer in onze agenda.

Kom je mee zoeken wat er ruist in het struikgewas en wil je meer leuke weetjes over kevers horen (of vertellen), kom dan zeker kevers spotten in het Cleydael op zaterdag 6 juni onder leiding van Heinz Keller.

Praktisch: Afspraakplaats: parking hoek Zinkvalstraat/Cleydaellaan, Aartselaar om 14 u. Einde om 17 u.
Deelname prijs: 3 euro, ter plekke te betalen.
Stevig schoeisel is aangewezen.
Info: Kurt Crauwels

Red de Europese natuur !

We vroegen je in vorige flitsen een petitie te tekenen, daar de Vlaamse administratie drastisch wil bezuinigen in de ondersteuning van de kleine natuurgebieden in je buurt.

Maar ook op Europees niveau drijven er donderwolken. De Europese Commissie wil de bestaande wetgeving ondermijnen. Nochtans horen de Vogel- en Habitatrichtlijn bij de beste natuurwetgeving ter wereld. Jaren van vooruitgang dreigen verloren te gaan.

Het is nog niet te laat. Voor ze de wetgeving kan aanpassen, moet de Europese Commissie de mening van de burgers vragen over het natuurbeleid. Dus ook jouw mening.

De Europese online bevraging loopt van 30 april tot 24 juli. Wij hebben voor jou de antwoorden ingevuld die onze natuur het beste beschermen. Kom in actie en laat de Europese Commissie weten dat jij natuurbescherming belangrijk vindt.

Red de natuur in Europa.

Bijenhotel in De Blokkendoos

bijenhotelIn de basisschool De Blokkendoos loopt een project om het schoolterrein groener en natuurvriendelijker te maken. Er zal een blotevoetenpad aangelegd en wilgenhutten gebouwd worden.

Natuurpunt Aartselaar heeft haar steentje bijgedragen. Op 12 mei werd er met achtereenvolgens 2 vijfde klassen en 2 zesde klassen een bijenhotel gebouwd: zagen, boren, knutselen dat het een lieve lust was. Elk kind kreeg van Natuurpunt een zakje bloemenzaad mee naar huis om een bijenvriendelijk bloemperkje aan te leggen.

Klik op een foto om de hele fotoreportage te zien.

bijenhotel knutselen

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

  • zo 27 juni: "Adopteer een berm": Zinkvalstraat en Cleydaellaan
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en
geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.