banner

Onze activiteitenkalender

RupelAartjes: activiteiten aangeduid met kids zijn bedoeld voor kinderen met hun (groot)ouders. (uiteraard mogen ze ook vergezeld zijn van ouders, tantes, ...)

 • okt 2016
 • nov 2016
 • dec 2016
 • jan 2017
 • feb 2017
 • maa 2017
 • apr 2016
 • mei 2017
 • jun 2017
 • jul 2017
 • aug 2017
 • sep 2017
Week van het Bos in het Solhofpark

NAMIDDAG: Muzikaal verteltheater door Theater Acaboe:
Het web van de suikerspin

In de bosrijke omgeving van het Solhofpark neemt Piepel je mee op een spannend avontuur.
Piepel is heel nieuwsgierig, soms doet hij gevaarlijke dingen. Op de vuilnisbelt drinkt hij van een vies goedje en wordt er doodziek van. Alleen het web van de verschrikkelijke Suikerspin kan hem nog redden. Zijn zus, Soeza, gaat op zoek en tuimelt hierbij van het ene keutelspannende avontuur in het andere.
Het web van de Suikerspin is het allereerste Boeboekverhaal van Marc de Bel. Het is bewerkt tot een adembenemende voorstelling met muziek van Brian Clifton.
Vandaag kun je in het park Solhof (grasweide achter kasteel Solhof) in een gezellige tent komen genieten van deze leuke familievoorstelling. Bij koud weer voorzien we een warm fleecedekentje. Na de voorstelling verwennen we de kinderen met een gezonde fruitsaté (die ze zelf kunnen samenstellen)
Doelgroep zijn de kinderen tussen 3 en 10 jaar en hun ouders/grootouders.
Een voorstelling ism de Cultuurdienst en met medewerking van Gezinsbond Aartselaar
Je kan tickets (6 euro per ticket) reserveren voor de voorstelling van 16 u (14 u is reeds volgeboekt). Wendt u SNEL tot het Cultureel Centrum Aartselaar, 03/877 28 75, cultuur@aartselaar.be

Week van het Bos in het Solhofpark

AVOND: Humoristische lezing door Joeri Cortens:
Toen de dieren nog spraken ... en wat de mensen daarvan maken...

Natuur-educatieve comedyvoorstelling over de communicatie tussen mensen, dieren, planten… in geuren en kleuren… en wat er zoal kan mislopen.
Apen apen apen na? Gaan spinnen op het web? Twitteren (blauwe) vogeltje zelf wel eens? En vooral… wat bakken we er zelf van? Zijn we beland in een communicatie-revolutie of verstaan we elkaar steeds minder?

De voorstelling vindt plaats in de tent in het park Solhof (grasweide achter kasteel Solhof) waar maximum 50 personen een plaatsje kunnen reserveren. Voor iedere toeschouwer wordt een fleece-dekentje voorzien.

Natuurpunt Aartselaar bestaat 25 jaar!  In je ticketprijs zijn daarom ook een feestelijke drank en heerlijke hapjes inbegrepen!

Locatie: Grasveld achter kasteel in park Solhof.
Je kan SNEL tickets (8 euro per ticket) reserveren voor de voorstelling, die start om 20 u. Wendt u hiervoor tot het Cultureel Centrum Aartselaar, 03/877 28 75, cultuur@aartselaar.be

Natuurwerkdag: Opschonen mantelzoom in de Reukens

De werkgroep Natuurpunt-VELT gaat  opnieuw wat natuurwerken verrichten in de Reukens.
Dit maal gaan we de mantelzoom tegenover de boomgaard ontdoen van de wilgenopslag.  Indien nodig zullen we ook de knotwilgen die we vorig jaar december geknot hebben opschonen door eventuele wilde scheuten op de stammen te verwijderen.
Er zijn dus genoeg taken zodat iedereen, jong of oud, een handje kan toesteken!
ANB-boswachter Wouter Huygens komt ons de nodige deskundige uitleg geven.
zaterdag 22 oktober, 9.30 u tot 12.30 u
Afspraak aan de picknicktafel langs het Reukenspad.
Breng zeker werkhandschoenen mee en mogelijk ook een kleine boom- of handzaag, een bijltje of kapmes en een snoei- of takkenschaar. Wie overweg kan met een lichte (benzine)kettingzaag én de vereiste veiligheidsuitrusting hiervoor heeft, mag deze ook meebrengen.
Info: Jan Eulaers 0495/52 77 31 of Luk Smets 0477/66 94 32

Vogels spotten op het Noordelijk Eiland

Vrijwilligers van Vogelwerkgroep Rupel maken elke eerste zaterdagmorgen van de maand een vogelkijkwandeling rond het Noordelijk Eiland. Daar bruist het van het vogelleven en is er altijd wat te zien.
Wij sluiten met Natuurpunt Aartselaar graag aan op dit prachtig maandelijks initiatief van Natuurpunt Rupelstreek. Zin om mee te gaan?

Afspraak om 8u50 op parking Tolhuis (Rupeldijk), einde Tolhuisstraat Schelle, we nemen de veerboot van 9u en de veerboot terug om 12 u.

Behaag Natuurlijk 2016

Samenstellen en bedelen van plantpakketten

Met het samenstellen en de bedeling van de plantpakketten en knotwilgpoten sluiten we de haagplantcampagne Behaag…Natuurlijk 2016 af.
Heb je enkele uurtjes vrij om een handje toe te steken bij het samenstellen van de plantpakketten? Dan ben je meer dan welkom van 9 tot 11 u in het nieuwe Technisch Centrum, Oudestraat, 8 Aartselaar.
Of wil je de plantpakketten helpen bedelen aan de klanten? Traditiegetrouw stellen we een kleine verkoopsstand op en bieden we de klanten een gratis drankje aan. Dus hulp is zeker welkom! Kom dan van 11 tot 13 u naar dezelfde afspraakplaats.
Meld je aanwezigheid vooraf aan Luk Smets, 03/289 73 66

Natuurwandeling in het Haachts Broek

Vandaag maken we kennis met een uniek natuurgebied, gelegen in de groene gordel tussen Aarschot en Mechelen: het HAACHTS BROEK.
Deze broekvelden werden in de jaren '50 en '60 van vorige eeuw omgevormd tot een vrij eentonig populierenbos. Sinds Natuurpunt het gebied in beheer heeft, werd het een lappendeken van grasland, akkers, moeras en bos. Aldus ontstond er terug een waardevolle zone met gevarieerde flora en fauna.
René Verdonck van Natuurpunt Haacht zal onze gids zijn.

We verzamelen op de parking van CC 't Aambeeld in Aartselaar en spreken daar eventueel af voor kostendelend samenrijden (€ 0,07 p.p./km).
Je kan ook rechtstreeks naar het vertrekpunt van de wandeling rijden. Je wordt dan verwacht om 14 u op de parking van Sporthal Den Dijk, Dijkstraat, Haacht – Wespelaar. Einde ter plaatse rond 16.15 u. Laarzen zijn aangewezen!!! Niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.
Meer informatie: Jan Eulaers, 0495/52 77 31

Een nieuwe boswachter in Aartselaar!

In het Solhof hebben wij een nieuwe boswachter! Zijn naam is Isidoor. Helaas is hij vergeten wat de professor hem leerde over de natuur. Hij wil de egel, de vleermuizen, de vogels en de andere dieren helpen om de koude winter door te komen maar in zijn dik boek vindt hij niet de juiste handleiding… Hij heeft hierbij onze hulp nodig!

Ben jij een echte dierenvriend tussen 4 en 9 jaar en wil je mee voor de dieren zorgen? Kom dan samen met je oma of opa, je mama of papa naar de ingang van het Solhofpark, Solhofdreef in Aartselaar.
Deelnemen kost 1 euro per persoon, stuk fruit inbegrepen.
Inschrijven bij Hilde Janssens 03/887 36 45 of hiljans@hotmail.com

Winterwandeling in het Cleydaelhof: Wat de natuur met jou doet

In de winter een moment van bezinning inbouwen kan nooit kwaad. Voeg daarbij nog een stevige wandeling in het Cleydaelhof waaraan  we ons kunnen opwarmen en je hebt de ingrediënten voor 2 uren van leuke ontspanning.
Het Cleydaelhof is ca 30 ha groot en in eigendom van de overheid (ANB). Je kan er zowel de oude beheersvorm, die meer gericht was op productie van hout, als de meer moderne aanpak via een bosbeheersplan, zien. Bedoeling vandaag is om je het wandelen zelf te laten beleven als een manier om te ontspannen en bewust te genieten van wat je ziet, voelt en ruikt. We doen dit d.m.v. enkele eenvoudige ontspannings- en bewustmakingsoefeningen waarvoor geen speciale kennis vereist is. Er wordt enkel van je gevraagd dat je je een beetje openstelt voor deze alternatieve manier van natuur beleven.  

Afspraak: parking Cleydaelhof in de Zinkvalstraat tegenover het kasteel Cleydael.
Inschrijven is verplicht bij Johan Herreman of 03/887 27 98 (max 12 personen). Mocht deze manier van natuur beleven geapprecieerd worden, dan kunnen later nog bijkomende tochten voorzien worden.
Voor het comfort van iedereen beperken we de groep tot maximum 12 personen. Indien het maximum wordt bereikt kan je dit zien op onze website www.natuuraartselaar.be. 
Meebrengen: wandelschoenen of laarzen bij nat weer. Het terrein is niet geschikt voor rolstoelgebruikers.

"ADOPTEER EEN BERM" - Zwerfvuil Opruimactie

In de vuilbakWie dacht dat, na 6 jaar zwerfvuilactie, de toestand langs de Aartselaarse wegen en bermen drastisch verbeterd zou zijn, komt - spijtig genoeg - bedrogen uit. Nog steeds vinden wij de meest uiteenlopende zaken langs de bermen van onze gemeente…. Daarom wordt met goede moed verder getimmerd aan deze, blijkbaar, lange weg…
Natuurpunt Aartselaar zal de berm langs de Cleydaellaan en de Zinkval weer trachten vrij te maken van alle zwerfvuil. Wie mee wil komen helpen, is meer dan welkom !!!

Afspraak op de parking aan Zinkval. Werkhandschoenen en stevig schoeisel zijn aan te raden. Meer info bij Ronny Verelst: Ronny Verelst - 0475/58 55 70

Groenenhoek Paddenschermen plaatsen

UITGESTELD: door de koude is de ondergrond nu te hard

Vandaag gaan we weer paddenschermen plaatsen op een stuk van de Groenenhoek, waar we elk jaar tientallen padden, kikkers en salamanders overzetten.

Afspraak aan huisnummer 115 in de Groenenhoek te Aartselaar. Wie kan en wil meewerken, is heel erg welkom! Dit is een activiteit waar jong en oud bij kan helpen. We eindigen omstreeks 12.30 uur.

Meebrengen: warme kledij, die vuil mag worden, warme laarzen, werkhandschoenen, ... Wie kan, brengt een spade mee! Bij hevig vriesweer wordt deze activiteit verschoven naar een later moment.

Contacteer: Ronny Verelst, 0475/58 55 70

Meer info...

Paddenactie Groenenhoek

In februari en maart organiseert Natuurpunt elke dag - bij gunstige weersomstandigheden voor amfibieën (dit is bij vochtig en niet te koud weer) - raapacties van overtrekkende padden, kikkers en salamanders in de Groenenhoek in Aartselaar. We helpen deze dieren bij het vallen van de schemering. Alle hulp hierbij is dan welkom! Vermits we een paddenscherm hebben geplaatst zal er ook ’s morgens een korte toer langs het scherm moeten gedaan worden.

Meebrengen: een zaklamp en indien mogelijk een fluorescerend vestje of een fluobandje. Wij bezorgen je bij deelname een mooie kleurenfolder met heel veel wetenswaardigheden en prachtige foto’s over deze amfibieën.

Info: Wil je meewerken ’s avonds of ’s morgens of wil je meer info, neem dan contact op met Ronny Verelst, tel. 0475/58 55 70

Meer info...

Ledenavond Natuurpunt Aartselaar:
Feestelijk eetmaal met terugblik op 2016

De afdeling is de spil van het verenigingsleven van Natuurpunt. Daar gebeuren de natuurstudie-activiteiten, beschermingsprojecten, cursussen en uitstappen. Een afdeling als Natuurpunt Aartselaar wordt gevormd door mensen zoals jij en wij, die zich betrokken voelen met hun omgeving en aan hun kinderen en kleinkinderen een boeiende leefomgeving willen doorgeven.

Op 11 februari houden we onze jaarlijkse ledenbijeenkomst. We maken er een feestelijke avond van. Om 19 u verwelkomen we je graag met een aperitief. Daarna smullen we van een driegangenmenu, dat verzorgd wordt door taverne 't Dolfijntje.

Venkelsoep
--
Tongrolletjes met grijze garnaal in
een sausje van witte wijn met schorseneren en puree
of
Varkenshaasje met een graanmosterdsausje en kroketjes
of
Groentenlasagne
--
Dessertbordje met koffie/thee

Gelieve je keuze van hoofdgerecht door te geven bij je inschrijving.

Maar we maken ook even tijd vrij om je een jaaroverzicht van onze voorbije activiteiten in 2016 te geven. Dankzij de moderne technieken maken we er een mooie diavoorstelling van. En we laten je ook al even "proeven" van ons verder aanbod in 2017.

Daarna zal Dirk Vandorpe een presentatie geven over het droomeiland Socotra, gelegen in de Indische Oceaan en behorend tot Jemen. Wij krijgen een verhaal over het ontstaan, zijn geschiedenis, de bewoners en hun leven ginds in een unieke natuur. Voor de presentatie met foto's voorzien we ongeveer 45 minuten.

Praktisch: 19 u in Taverne 't Dolfijntje, gemeentelijk Sportcentrum, Kleistraat 204 Aartselaar.
Meer info bij Luk en Ria Smets-Thys, 03/289 73 66

Al deze verwennerijtjes (aperitief en menu) en de komen neer op 28 euro per persoon. Maar we willen jou extra vertroetelen en bieden dit alles aan aan 21 euro per persoon.
Inschrijven noodzakelijk door het deelnamebedrag van 21 euro p/p te storten op rekening BE07 5230 8080 0166 van Natuurpunt Aartselaar ten laatste 6 februari met vermelding: "Ledenavond + (keuze uit) Vis/Vlees/Veggie". Dranken (wijnen, bieren en frisdranken) worden ter plekke afgerekend.
WELKOM !!!

Braakballen pluizen

Uilen (en andere vogelsoorten zoals roofvogels, reigers, ...) eten muizen en andere prooidieren. Uilen slikken hun prooi met huid en haar in. De onverteerde resten braken ze uit in de vorm van braakballen. Op plaatsen waar deze vogels regelmatig rusten ('roesten') kan je soms grote aantallen van deze braakballen vinden. Door ze uit te pluizen en de schedelresten op naam te brengen krijg je een indruk van de kleine zoogdierenfauna in de buurt van de vindplaats. Het meest geschikt zijn de braakballen van de kerkuil. Deze uil eet alles wat hij te pakken kan krijgen, ook spitsmuizen.

Afspraak: Jeugdlokaal van het Sportcentrum, Kleistraat 204 Aartselaar
Deelnameprijs: 2 euro per persoon
Na een inleidende PowerPointpresentatie over uilen en muizen gaan we zelf aan de slag om de braakballen te ontleden. Alle benodigde materialen worden door ons voorzien. Kom eens mee pluizen.
Doelgroep: volwassenen, maar ook kinderen vanaf 10 jaar zijn welkom.

Meer info bij Luk en Ria Smets-Thys, 03/289 73 66

Oud-Heverlee Daguitstap naar de Doode Bemde

Voor deze gezamenlijke dagtocht met NP-afdelingen Hobokense Polder, Aartselaar en Rupelstreek trekken we naar het natuurreservaat de Doode Bemde in Oud-Heverlee.
In de Doode Bemde neemt de natuurlijk meanderende Dijle ons op sleeptouw. Hier gaan natuurbescherming en beveiliging tegen wateroverlast hand in hand. De Doode Bemde telt meer dan 250 hectaren grond en bestaat uit een mozaïek van kleine akkers, populieraanplantingen en broekbosjes, wei- en hooilanden, ruigten en rietvelden, vijvers en grachten. We gaan in dit prachtige natuurgebied in de Dijlevallei ook op zoek naar beversporen.

Vooraleer we op stap gaan, spreken we af in een cafeetje vlakbij het Zoet Water in Oud-Heverlee om daar de meegebrachte picknick te verorberen. Met gevulde magen kunnen we dan de wandeling van ca 8 km aanvatten. Na de wandeling is er de mogelijkheid om in een taverne nog iets te drinken.

Praktisch: Parking Cultureel Centrum, Aartselaar. Aansluiting mogelijk om 12 u in café "In de Molen", hoek Waversebaan en Ophemstraat bij het Zoet Water in Oud-Heverlee. Omstreeks 18.30 u zijn we terug thuis.

Meer info bij Luk en Ria Smets-Thys, 03/289 73 66

Uilen

Meisjes, jongens, grootouders, ouders,

Kennen jullie het boeiende leven van de bosuil, de steenuil, de …uil? WIJ vinden deze beesten allemachtig prachtig en willen er jullie veel over vertellen! Misschien hoorden jullie ze 's avonds wel eens roepen? Ook gaan we de fascinerende vogels boetseren in klei of knutselen, zodat we ze nadien nog lang kunnen bewonderen!

Omdat het in februari koud kan zijn, zullen wij zorgen voor een lekkere, warme, zoete drank...

Kinderen tussen 4 en 12 jaar zijn welkom in het Jeugdlokaal van het Sportcentrum, Kleistraat 204, Aartselaar.
Leden van Natuurpunt betalen per persoon 2 euro, niet leden 3 euro p.p.
Inschrijven bij: Hilde Janssens, 03/887.36.45. Graag vooraf betalen op rekening BE07 5230 8080 0166 van Natuurpunt Aartselaar met vermelding: Uilenactiviteit

Zinkvalstraat "ADOPTEER EEN BERM" Zwerfvuil Opruimactie

Wie dacht dat, na 6 jaar zwerfvuilactie, de toestand langs de Aartselaarse wegen en bermen drastisch verbeterd zou zijn, komt - spijtig genoeg - bedrogen uit. Nog steeds vinden wij de meest uiteenlopende zaken langs de bermen van onze gemeente…. Daarom wordt met goede moed verder getimmerd aan deze, blijkbaar, lange weg...

Natuurpunt Aartselaar zal de berm langs de Cleydaellaan en de Zinkval weer trachten vrij te maken van alle zwerfvuil. Wie mee wil komen helpen, is meer dan welkom !!!

Afspraak op de parking aan Zinkval. Werkhandschoenen en stevig schoeisel zijn aan te raden.
Meer info bij Ronny Verelst, 0475/58 55 70

Paddenactie Groenenhoek

In februari en maart organiseert Natuurpunt elke dag – bij gunstige weersomstandigheden voor amfibieën (dit is bij vochtig en niet te koud weer) - raapacties van overtrekkende padden, kikkers en salamanders in de Groenenhoek in Aartselaar. We helpen deze dieren bij het vallen van de schemering. Alle hulp hierbij is dan welkom! Vermits we een paddenscherm hebben geplaatst zal er ook ’s morgens een korte toer langs het scherm moeten gedaan worden.

Meebrengen: een zaklamp en indien mogelijk een fluorescerend vestje of een fluobandje. Wij bezorgen je bij deelname een mooie kleurenfolder met heel veel wetenswaardigheden en prachtige foto’s over deze amfibieën.

Info: Wil je meewerken ’s avonds of ’s morgens of wil je meer info, neem dan contact op met Ronny Verelst, tel. 0475/58 55 70

Meer info...

Grote Kleine Chef

Kook jij heel graag of wil je dat graag leren? En ben je tussen 7 en 12 jaar? Kom dan woensdagnamiddag in de krokusvakantie mee koken met Velt, Natuurpunt en de Gezinsbond. We maken een heerlijk lentemenu en eten op 't einde alles lekker op!

Deze activiteit is enkel voor de kinderen bedoeld!

Afspraak in Par. Centrum Wolffaertshof, Baron van Ertbornstraat 7 Aartselaar
Inschrijven noodzakelijk door te mailen of te telefoneren naar Ria Thys, 0476/33 79 36 voor 23 februari.
Deelnamebedrag storten op rekening BE07 5230 8080 0166 van Natuurpunt Aartselaar met als mededeling: Grote kleine chef + naam van het kind. Deelnamebedrag: 5 euro (leden Velt, Natuurpunt, Gezinsbond) en 7 euro (nietleden) De workshop gaat door vanaf 5 inschrijvingen, max 20 kinderen kunnen deelnemen.
Meebrengen: keukenschort, snijplankje, dunschiller (zet goed je naam er op).
Tot dan!

Snoeien fruitboomgaard

In 't kader van een overeenkomst met Velt zullen we in de boomgaard van De Reukens de nodige wintersnoei uitvoeren. Met vakkundige ondersteuning zullen onze vrijwilligers, die zich aanboden o.a. vanuit de samenwerkende verenigingen, reeds autonoom aan het werk mogen! Voor ladders wordt gezorgd. Snoeischaren en kleine boomzaagjes mogen door de snoeiers worden meegebracht.

Samenkomst aan de picknickbank op het Reukenspad (halverwege Langlaarsteenweg)

Info: Nestor Janssens

Op stap in de Hobokense Polder

Vandaag bezoeken we een van de mooiste natuurgebieden in de Antwerpse zuidrand. Met bijzonder veel passie zet een groep natuurliefhebbers zich in voor dit gebied. Een gebied dat reeds een bewogen geschiedenis kende, maar sinds vorig jaar kan pronken met de eretitel: mooiste wandeling in de provincie.

Afspraak om 14 u op de parking op de Schroeilaan (nabij station Hoboken- Polder) te Hoboken.
Meebrengen: waterdichte stapschoenen (laarzen na regenweer), verrekijker.

Na de wandeling gaan we met de liefhebbers warm avondmalen in Extra Time, Louisalei in Hoboken. Wil u daaraan deelnemen, gelieve dan nu reeds een voorschot van 10 euro p/p te storten op rekening BE07 5230 8080 0166 van Natuurpunt Aartselaar met als mededeling: "Voorschot Extra Time". Er kan ter plaatse uit een aantal gerechten gekozen worden. Het restant wordt ter plekke betaald.

Meer info bij Luk en Ria Smets-Thys, 03/289 73 66

De Reukens

Natuurwerkdag: Opschonen mantelzoom in de Reukens
De werkgroep Natuurpunt-VELT gaat opnieuw wat natuurwerken verrichten in de Reukens. In oktober zijn we gestart met het verwijderen van wilgenopslag in de mantelzoom tegenover de boomgaard. Daar waren we een eind mee opgeschoten, maar er is nog genoeg werk zodat iedereen, jong of oud, een handje kan toesteken!

Afspraak aan de picknicktafel langs het Reukenspad. Breng zeker werkhandschoenen mee en mogelijk ook een kleine boom- of handzaag, een bijltje of kapmes en een snoei- of takkenschaar. Wie overweg kan met een lichte (benzine)kettingzaag én de vereiste veiligheidsuitrusting hiervoor heeft, mag deze ook meebrengen.
Info: Jan Eulaers 0495/52 77 31 of Luk Smets 0477/66 94 32

Cursus: Giftige planten

Steeds meer worden mensen er toe aangezet om de natuur in te trekken en daar de planten te verzamelen voor hun maaltijden… Is dit zonder gevaar? Kan ik mijn kind (kleinkind) zonder problemen alleen in mijn tuin laten spelen? Welke planten zet ik liever niet in mijn woonkamer? Zijn al onze groenten gezond of blijf ik toch liever af van bepaalde delen van deze groenten? Ik heb een hond (kat). Welke planten ban ik liefst uit mijn tuin? Welke risico's zijn er wanneer ik toch een giftige plant opeet? Wat moet ik doen bij een ongelukje met een giftige plant?

Op deze en nog meer vragen tracht Natuurpunt Aartselaar een antwoord of goede raad te geven.

Inschrijven door storting van 6 euro op rekening BE07 5230 8080 0166 van Natuurpunt Aartselaar
Afspraak in Zaal Leonaar (vroeger Jeugdhuis Kubus), Sportcentrum Aartselaar
Lesgever en info: Ronny Verelst.

De Kleine Struisbeekvallei: landschap, natuur en patrimonium

Vandaag vertrekken we vroeg voor een wandeling op zoek naar de vele "geheimen" in de vallei van de open Kleine Struisbeek. Hierbij nemen we naar gewoonte hier en daar de tijd om de natuur, het landschap en het patrimonium nader te ontdekken van dit laagst gelegen en merkwaardig gebied van Wilrijk.
De wandeling is bedoeld als een eerste kennismaking, een smaakmaker waarbij de typische charmante kenmerken van dit drassig natuurlandschap aan bot komen.
Laatst zat een koppel nijlganzen op takken hoog in een oude populier. Of we die ook vandaag zullen zien, kan ik niet garanderen. Maar wat we wel zullen zien, is zeker de verplaatsing waard…!

Afspraak te Wilrijk, bruggetje over Kleine Struisbeek aan parking Dijkstraat-Kleine Doornstraat-Folklorelaan.
Meebrengen: stevige waterdichte hoge wandelschoenen, bij langdurige regenval liggen sommige gebieden er heel drassig bij.
Gids: Martine Herygers
Aanmelden op voorhand a.u.b. bij de gids: 03/288 56 45 -  de dag zelf 0491/95 06 20

Vleermuizentocht in een fort

Meisjes, jongens, grootouders, ouders,
Kennen jullie het geheimzinnige nachtleven van de vleermuizen?
Misschien hebben jullie ze 's avonds al eens zien vliegen?

WIJ kennen hun verstopplaatsen en weten waar Fladderak woont. Ben je tussen 4 en 12 jaar en wil je ook een vleermuizenexpert worden, kom dan zeker naar Fort 7 in Wilrijk. We voorzien zaklampen om niet bang te zijn in de donkere kamers van het fort! Als tussendoortje voorzien we een stukje fruit.

Afspraak om 13.40 u op parking Cultureel Centrum Aartselaar, della Faillelaan 34 of om 14 u aan ingang Fort 7 in Wilrijk, Legerstraat 40, tegenover huisnr. 75
Einde voorzien in het Fort om 16 u.
Gratis, maar zeker vooraf inschrijven bij: Hilde Janssens: 0472/81 39 98

"ADOPTEER EEN BERM" – Zwerfvuil Opruimactie

In de vuilbakWie dacht dat, na 6 jaar zwerfvuilactie, de toestand langs de Aartselaarse wegen en bermen drastisch verbeterd zou zijn, komt - spijtig genoeg - bedrogen uit. Nog steeds vinden wij de meest uiteenlopende zaken langs de bermen van onze gemeente... Daarom wordt met goede moed verder getimmerd aan deze, blijkbaar, lange weg...
Natuurpunt Aartselaar zal de berm langs de Cleydaellaan en de Zinkval weer trachten vrij te maken van alle zwerfvuil. Wie mee wil komen helpen, is meer dan welkom !!!

Afspraak op de parking aan Zinkval. Werkhandschoenen en stevig schoeisel zijn aan te raden.
Meer info bij Ronny Verelst - 0475/58 55 70

Uitstap naar het Zwin

De maand mei is de ideale periode voor een bezoek aan het Zwin! In deze unieke Europese Topnatuur van zee, strand, bos en polder groeien zeekraal, lamsoor en zoutmelde.  Scholeksters, tureluurtjes, wulpen en broedende ooievaars gaan we allemaal kunnen bewonderen onder de leiding van een gids.
's Middags eten we onze picknick op het bistroterras, drank is ter plaatse te verkrijgen.
Na de middag trekken we de Zwinduinen in voor een wandeling van ong. 3u, dit maal met een lokale Natuurpunt-gids.
In het Hof Van Vlaanderen ronden we omstreeks 17.30 u samen onze Zwindag af met een uitgebreide snack. Er is keuze tussen: Omelet maison (ham, kaas, tomaat): € 12 -  Garnaalkroketten:  € 18 -  Slaatje tonijn: € 16, (dit alles geserveerd met brood) of  Spaghetti: € 13. De ochtend van vertrek deel je je keuze mee. De maaltijden zijn ter plaatse af te rekenen.

Praktisch:

 • vertrek aan CC 't Aambeeld, della Faillelaan Aartselaar om 8.30 u
 • we rijden kostendelend aan € 0,07 per km
 • start wandeling met gids om 10 u
 • terug thuis rond 21.30 u
 • € 16 p/p storten op rekening: BE07 5230 8080 0166 van Natuurpunt Aartselaar met vermelding "Zwin"

Meebrengen: picknick voor 's middags (drank ter plaatse te verkrijgen), stevige wandelschoenen, verrekijker, zonnecrème en hoed
Inschrijven VOOR 15/4 bij Jan Eulaers: 0495/52 77 31

Weekend Schouwen-Duiveland

 

Zwaluwfietstocht

Jaarlijks inventariseren we het zwaluwbestand in onze gemeente. Zo leren we de evolutie van het zwaluwenbroedbestand kennen. Ons onderzoek richt zich vooral op het voorkomen van de boerenzwaluw. Het subsidiereglement van Aartselaar wil het behoud van zwaluwnesten stimuleren door een geldelijke beloning van broedgevallen.
Vandaag maken we een fietstoer doorheen Aartselaar. Luk Smets is onze gids van dienst. We brengen een bezoek aan de boerderijen van Groenenhoek, Zinkval, De Reukens en de Kontichsesteenweg.

Praktisch:
Afspraak aan de kerk St-Leonardus op het Laar. Meebrengen: fiets, regenkledij (indien nodig). Wij zorgen voor tellijsten en een spiegel op steel om in de nesten te kunnen kijken.
Info bij Luk Smets, 0477/66 94 32

Twee Brabantse parels: Torfbroek en Silsombos

In de voormiddag bezoeken we het Torfbroek. Het bijzondere aan Torfbroek zit in de ondergrond. Hier in Berg en in de nabijgelegen Molenbeekvallei (die we 's namiddags bezoeken) bedekt een lemige bovenlaag een kalkrijk, zandig substraat waar waterstromen doorkomen van het iets zuidelijker gelegen Brabants plateau. Dit kalkrijke water komt in het Torfbroek aan de oppervlakte, waardoor er plantensoorten groeien die je elders in Vlaanderen bijna niet vindt, zoals teer guichelheil, blaasjeskruid, weegbreefonteinkruid, padderus, galigaan, de orchideeën moeraswespenorchis en grote muggenorchis, evenals heel wat zeggesoorten kruisen hier zeker ons pad.
Het Torfbroek met zijn hooilanden, trilvenen, rietvelden en open water, een uniek moeras, waar ijsvogel en waterral durven broeden en waar ook tientallen soorten libellen voorkomen.  Het is een gebied dat menig natuurliefhebber weet te bekoren.
Na de middag maken we een mooie wandeling vanuit Kwerps door het al even bekoorlijke Silsombos. Het is een zeer gevarieerde omgeving, een mozaïek van natte bossen, ruigtes, akkers, rietvelden, moerassige graslanden, weiden en eikenbossen.
Heel opvallend zijn er de reuzenpaardenstaarten. In beheerde graslanden duikt er de bosorchis op, naast knolsteenbreek  en adderwortel. Nachtegaal, grasmus, spotvogel, blauwborst, sprinkhaanzanger, maar ook boomvalk en spechten zijn thuis in het Silsombos. Een openbaring: dit mooi gevarieerde stuk natuur.

Praktisch
:
Vertrek op de parking van het Cultureel Centrum, della Faillelaan Aartselaar met eigen wagens (kostendelend samen rijden aan 7 eurocent/km, d.w.z. ca. 7,5 euro euro/persoon). Aansluiten om 14 u in Kwerps (St Pietersplein) is mogelijk, mits vooraf af te spreken met Marnix. Meenemen: laarzen (na hevige regen) en/of stevige stapschoenen die tegen slijk kunnen, verrekijker, vogel- en plantengids, picknick (we eten onze boterhammen op in een café). Wandelafstand: voormiddag enkele kilometers, namiddag 7 km.
Gids en leiding:
Marnix Lefranc - 0499/23 01 91
Inschrijven verplicht voor 9 juni: Ria Thys - 0476/33 79 36
Er wordt een bijdrage gevraagd van 3 euro, ter plaatse te voldoen aan Marnix (bijdrage ten voordele van NP Kampenhout). Terug in Aartselaar omstreeks 18 u.

"ADOPTEER EEN BERM" - Zwerfvuil Opruimactie

De Milieuraad van Aartselaar startte in 2010 met de actie "Adopteer een berm". Natuurpunt Aartselaar sprong, natuurlijk, op de kar en nam de berm langs de Cleydaellaan en de Zinkval als actiegebied.

In de voorbije 7 jaar hebben de vrijwilligers van Natuurpunt Aartselaar al 398 volle zwerfvuilniszakken gevuld.
Telkens weer opnieuw liggen de bermen er vervuild bij en dus is en blijft deze actie broodnodig indien we onze gemeente zuiver willen houden...

Daarom roepen wij iedereen op om op zaterdag 24 juni om 10 uur mee te komen helpen bij onze zwerfvuilactie!!!
Afspraak op de parking aan Zinkval. Werkhandschoenen en stevig schoeisel zijn aan te raden.
Meer info bij Ronny Verelst - 0475/58 55 70

Op zoek naar Kadodder in de kinderboerderij Tivoli

We starten om 13.30 u met een vrij bezoek aan de imker met zijn vele bijen !
Om 14 u worden de kinderen opgewacht door een plaatselijke gids voor een bezoek aan de boerderij met schapen, konijnen, kippen, en vele andere dieren.
Ze zoeken naar Kadodder, een guitig avontuurlijk wezentje dat oproept tot respect voor natuur en milieu. Geweldig om dat te mogen beleven ! Kinderen van 4 tot 9 zijn welkom. Jammer dat grootouders of ouders even niet mee mogen op ontdekkingstocht, de gids ter plaatse gaat enkel op stap met de kinderen. Maar geen zorg, de taverne is intussen open voor een lekker tasje koffie of thee !
Na de zoektocht, rond 15.30 u, kunnen kinderen nog naar het speeldorp met klimtorens, tunnels en loopbruggen.
Afspraak om 13.15 u op de parking, Antwerpse Steenweg 94 in Mechelen. Einde voorzien ter plaatse om 17 u
Meebrengen: bij warm weer een drankje
Inschrijven bij Hilde Janssens of 0472/81 39 98 en € 2,5 per kind storten op rekening van Natuurpunt Aartselaar: BE07 5230 8080 0166  met vermelding : Kinderboerderij

De Reukens: Vlinderwandeling in het domeinbos van ANB

Dagvlinders vormen belangrijke indicatoren voor de kwaliteit van ons leefmilieu. Helaas doen ze het lang niet zo goed en gaan veel soorten achteruit. Om dit te documenteren vormen cijfers, verzameld door vrijwilligers een belangrijke bron van informatie. Daarom organiseert Natuurpunt sinds 2007 elk jaar een vlinderweekend. Bedoeling is de vlinders in je tuin te tellen. Ook in 2016 wordt er weer geteld. Zie de Natuurpuntwebsite www.vlindermee.be.

Maar wij gaan vandaag ook eens kijken welke vlinders er in De Reukens allemaal hun thuis gevonden hebben. En natuurlijk gaan we de waargenomen vlinders tellen en doorgeven op de vlindersite. 

Afspraak om 14u aan het Reukenspad (Langlaarsteenweg). Voorzie zonnecrème en zonnepet bij warm weer. 
Gids en info: Gert Verschueren,  tel. 03 /887 10 28

Vleermuizenwandeling

Iedereen kent de verhalen van Graaf Dracula ...
Vleermuizen worden in onze contreien immers al eeuwen afgeschilderd als ongeluksbrengers, bloeddorstige monsters, schrikaanjagende wezens, ...
De werkelijkheid is echter anders ... Het leven van een vleermuis is allesbehalve makkelijk maar wel heel boeiend. Moeder Natuur gaf deze diertjes hulpmiddelen mee die wij, als mensen, graag nagebootst en gebruikt hebben ...
Hoe ziet een dag van een vleermuis eruit?
Welke vleermuizen vind je bij ons?
Hoe vindt een vleermuis de weg in het donker?
Vliegen vleermuizen in je haar?
Er zit een vleermuis op mijn zolder. Wat nu?
Op deze en nog veel meer vragen wordt vanavond een antwoord gegeven

We trekken naar de Cleydael Golf & Country Club in Aartselaar om het leven van deze boeiende dieren mee te maken. Na een presentatie in het Clubhuis van de Golf gaan we op het domein met een batdetector op zoek naar deze interessante nachtdieren….
Afspraak op de parking van Cleydael Golf: inrit langs kasteelpoort in de Cleydaellaan.
Wil je erbij zijn? Schrijf dan in door voor 30 augustus te mailen of te bellen naar Ronny Verelst, 0475/58 55 70

(Gezins)fietstocht langs 13 natuurgebieden

In september loopt het fietsseizoen stilaan op zijn einde en komt het wandelseizoen er aan: een ideaal moment om al fietsend kennis te maken met 13 natuurgebieden rond Aartselaar die je dan later al wandelend eens kan verkennen.
We rijden op een rustig tempo en langs vooral autovrije of verkeersluwe paden, ongeveer de afstand van een marathon. Bij ieder van de 13 natuurgebiedjes krijg je een woordje uitleg, maar het is niet de bedoeling om er deze dag in te gaan wandelen. Sommige gebieden zullen je niet onbekend zijn, maar ongetwijfeld zal je ook enkele nieuwe pareltjes ontdekken.
's Middags eten we de meegebrachte picknick in Natuur.huis De Paardenstal in Hellegat, Niel. Drank is daar ter plaatse te koop.
In de loop van de namiddag is er nog een tweede stop voorzien om onze dorst te lessen.
Na afloop krijgen alle deelnemers een foldertje met de belangrijkste gegevens over de bezochte natuurgebieden. Handig voor je latere bezoek.

We vertrekken op de parking van CC 't Aambeeld in Aartselaar, waar we rond 17 u ook terug aankomen. Vergeet je picknick niet!
Inschrijven hoeft niet, maar heb je nog vragen: Jan Eulaers of 0495/52 77 31

Wie vindt Fladderak, onze vermiste vleermuis?

Cleydaelhof

 • Wie heeft een goede speurneus en kan op de geur een vos opsporen?
 • Wie kan het geluid van een uil nabootsen?
 • Wie hoort de vleermuis?
 • Wie is niet bang om in een bos te verdwalen?
 • Wie heeft zin in avontuur?
 • Wie houdt van de natuur?

Kinderen van 4 tot 10 jaar zijn welkom samen met mama, papa, oma of opa om samen op speurtocht te gaan.

 • Start van de zoektocht om 14 u op de parking van Cleydaelhof, Cleydallaan recht tegenover het kasteel, einde 16 u
 • Deelname is gratis maar inschrijven is verplicht bij Hilde Janssens, 0472/81 39 98

Daguitstap naar de Visbeekvallei

Vandaag gaan we genieten van het echte Kempense landschap. In de voormiddag worden we door een lokale gids rondgeleid in de Visbeekvallei in Lille en Beerse die beheerd wordt door Natuurpunt. De vallei van de Visbeek is een van de waardevolste beekvalleien van Vlaanderen en bestaat uit een aaneenschakeling van moerassen, bossen, heide, gagelstruwelen, ruigte en graslanden met specifieke planten en dieren. Er komen meer dan 30 soorten libellen voor en het is een van de laatste vindplaatsen van adder in Vlaanderen.
Met het Europese project "LIFE Visbeek" werd de natuur in het gebied hersteld om bedreigde habitats en soorten terug kansen te geven.
In de namiddag bezoeken we een ander natuurgebied in de buurt. Welk dat zal zijn, wordt nog in beraad gehouden.

We vertrekken om 8.45 u stipt op de parking onder de viaduct aan 't Spant, Boomsesteenweg 335, Wilrijk. We zijn daar terug omstreeks 18 u.
Meebrengen: picknick, stevige wandelschoenen (namiddag), voor de wandeling in Visbeekvallei kunnen laarzen nodig zijn, verrekijker.
Aanmelden voor 21 september voor de wagenverdeling bij Peter Van Elsacker,0486/82 27 92
Deelnameprijs: € 3 (gids Visbeek), te betalen bij begin van de wandeling.
Kostendelend samenrijden aan 7 eurocent/km, te betalen aan de chauffeur.

"Adopteer een berm": Zwerfvuil Opruimactie

In de vuilbakDe Milieuraad van Aartselaar startte in 2010 met de actie "Adopteer een berm".
Natuurpunt Aartselaar sprong natuurlijk op de kar en nam de berm langs de Cleydaellaan en de Zinkval als actiegebied.
In de voorbije 7 jaar hebben de vrijwilligers van Natuurpunt Aartselaar al 398 volle zwerfvuilniszakken gevuld.
Telkens weer opnieuw liggen de bermen er vervuild bij en dus is en blijft deze actie broodnodig indien we onze gemeente zuiver willen houden...

Daarom roepen wij iedereen op om mee te komen helpen bij onze zwerfvuilactie…!!!
Afspraak op de parking aan Zinkval. Werkhandschoenen en stevig schoeisel zijn aan te raden.

Info bij Ronny Verelst, 0475/58.55.70

Natuurwerkdag Reukens

De werkgroep Natuurpunt-VELT gaat opnieuw wat natuurwerken verrichten in de Reukens.
De Reukens wordt beheerd door het Agentschap Natuur en Bos (ANB). Maar kleine taken blijven soms wegens personeelsgebrek liggen. Hier kan vrijwilligerswerk soelaas bieden. Op deze wijze voelen we ons ook meer verbonden met de natuur in onze eigen gemeente.
De stammen van de knotwilgrijen dienen van opschietende twijgen ontdaan te worden. De wilgopslag langs de beek moet verwijderd worden en opschietende wilgen in de bosranden gekapt.

Afspraak aan de picknicktafel langs het Reukenspad.
Breng zeker werkhandschoenen mee en mogelijk ook een kleine boom- of handzaag, een bijltje of kapmes en een snoei- of takkenschaar. Wie overweg kan met een lichte (benzine)kettingzaag én de vereiste veiligheidsuitrusting hiervoor heeft, mag deze ook meebrengen.
Info: Jan Eulaers 0495/52 77 31 of Luk Smets 0477/66 94 32