pluspuntNatuurflits Aartselaar
24 april 2014
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

In deze flits:
Facebook Aartselaar
Volg ons op Facebook

 • Mijn korte ritten
 • Adopteer een berm
 • Zintuigentocht in het Cleydaelbos
 • Vorming ledenwerving
 • Libellencursus
 • Komende activiteiten

Mijn korte ritten: einde actie

Mijn korte rittenDe actie werd afgerond op 21 april.

Natuurpunt Aartselaar was een der Aartselaarse deelnemende groepen. We danken onze leden die hier actief aan deelnamen.

Denk er aan je korte ritten in te geven op de website www.mijnkorteritten.be, geef je dit liever niet zelf in, dan mag je je logboekje bezorgen aan Luk Smets (Kennedylaan 22).

Zaterdag 26 april: "Adopteer een berm": Zinkvalstraat en Cleydaellaan

In de vuilbakDe Milieuraad van Aartselaar nam ca 4 jaar geleden een prachtig initiatief. Om onze wegbermen wat netter te houden, nodigde zij verenigingen uit om telkens voor een periode van een jaar een wegberm te adopteren, dit houdt in "proper houden". De gemeente ondersteunt dit initiatief met een financiële stimulans voor de bereidwillige verenigingen.
Zulke oproep viel bij Natuurpunt niet in dovemansoren. Wij schreven prompt in op dit initiatief en adopteerden de Zinkvalberm, dit is de straat die tegenover het Cleydaelkasteel door de bossen slingert. Drie jaar geleden hebben we ons werkingsgebied vergroot met de Cleydaellaan vanaf de lichten aan Helst/Groenenhoed tot aan de grens met Hemiksem.
Kom ook deze keer een handje toesteken! Je houdt zo immers mee je gemeente schoon! Wij zorgen voor vuilzakken, grijpstokken en fluo-veiligheidsvestjes.
Afspraak: om 10 u in de Zinkvalstraat (tegenover kasteel Cleydael). We werken tot ca 11.30 uur. Werkhandschoenen en stevig schoeisel of laarzen zijn aan te raden.

Info bij Ronny Verelst, 0475/58.55.70
Meer info

Woensdag 7 mei: Zintuigentocht in het Cleydaelbos

Foto: Kirsten Huybrechts

Snuffie, het konijntje, bezoekt voor het eerst het Cleydaelbos…
Hij gaat op zoek naar dingen die hij nog kent van bij hem thuis, maar ook naar nieuwe dingen…
Met al zijn zintuigen probeert hij meer te weten te komen over alles wat er in dit groot bos leeft en woont…
Jullie kunnen mee komen luisteren, voelen, ruiken, kijken, proeven, ...

Praktisch:
Afspraak met Snuffie om 14 u op de parking aan de Zinkval, tegenover het kasteel Cleydael in Aartselaar.
Snuffie, Ronny, Hilde en Ria zorgen voor een leuke namiddag voor kinderen van 5 tot 8 jaar en hun (groot)ouders.
Inschrijven bij Hilde Janssens 03/887 36 45 of Ria Thys 03/289 73 66.
De deelnameprijs bedraagt 1 euro per kind en per volwassene voor leden van Natuurpunt en van Gezinsbond Aartselaar. Niet leden betalen 2 euro. Een lekker proevertje is hierbij inbegrepen. Ter plekke afrekenen.
Einde omstreeks 16 u. Tot dan?!

Woensdag 7 mei: Vorming ledenwerving

welkomstpakketWil je ons ook eens helpen om leden te werven? Dat kan op onze activiteiten of op infostands op publieke plaatsen.

De dienst ledenwerving van Natuurpunt organiseert gratis een vorming rond het werven van leden. Op deze vorming leer je, zowel op een actieve als op een passieve manier, hoe je mensen kan aansporen om lid te worden van Natuurpunt. Ook krijg je informatie over hoe je ledenwerving kan integreren in je wandeling of op een evenement.

Heb je zin om eens te komen luisteren wat we allemaal te vertellen hebben? Deze vorming vindt plaats op de volgende locatie: 't Oud Kapelleke, Ferdinand Coosemansstraat 127, Berchem op 7 mei. Meer info op de website van Natuurpunt Educatie.

Mei - juni: Libellencursus

Samenwerking tussen Natuurpunt Hobokense Polder en Natuurpunt Aartselaar

Libellen behoren tot een van de oudste diergroepen op aarde. Ze vlogen al zo’n 325 miljoen jaar geleden rond. Vogels waren er toen nog niet, de libellen hadden het luchtruim voor zich alleen. Met dino’s en veel andere dieren hebben ze een tijd lang samen de aarde bevolkt, maar de meeste van die dieren zijn reeds lang weer uitgestorven. Libellen zijn, samen met de vlinders, ook de grootste insecten die de aarde ooit heeft gekend.

Parende waterjuffers - Toon Verbruggen
waterjuffer

In België komen een 60-tal soorten libellen voor. En er komen steeds meer nieuwe libellensoorten naar ons land. De klimaatopwarming stuwt libellen uit het zuiden naar onze contreien.

Sommige libellen, die uit het Middellandse Zeegebied stammen, blijken zich hier ondertussen ook voort te planten, en dat altijd maar vroeger in het jaar, wat erop wijst dat ze stabiele populaties gevormd hebben.

Kortom, de hoogste tijd om deze dieren beter te leren kennen.
Tijdens 2 theorieavonden krijgen we met behulp van een PowerPointpresentatie een duidelijk beeld van de libellen (juffers en echte libellen). Tijdens de 2 excursies kan de opgedane kennis in de praktijk geoefend worden.
De volledige cursus wordt gegeven door Joeri Cortens, lesgever bij Natuurpunt Educatie.

Praktisch:

 • Twee theorieavonden op woensdagen 14 en 21 mei van 19.30 u tot 22.30 u in de bovenzaal van Cultuurcentrum Moretus, Berkenrodelei 34 in Hoboken.
 • De eerste praktijkles gaat door op zaterdag 24 mei van 14 tot 17 u in de Hobokense Polder.
 • Voor de tweede praktijkles trekken we naar Herentals, het gebied van de Nete. Op zondag 15 juni vertrekken we omstreeks 13 u en zullen weer thuis zijn omstreeks 18 u.
 • De vierdelige cursus kost 24 euro voor Natuurpuntleden en 30 euro voor niet-leden.
  Inschrijving is definitief na storting van het deelnamebedrag op rekening BE81 5230 8065 0424 van Natuurpunt Hobokense Polder met als mededeling "Cursus Libellen" en je telefoonnummer en/of mailadres.
  Verantwoordelijke cursus: Ria Thys, 03/289 73 66

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

 • zo 25 mei: Wandeling in het Niels Broek
 • vr 30 mei: Fietstocht: Op zoek naar zwaluwen in Aartselaar
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en
geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.