Natuurflits Aartselaar
6 oktober 2009
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.
In deze flits:
 • Week van het Bos: natuurwandeling in Cleydaelhof
 • Informatieavond thermografische kaart
 • Ecologisch theater TEGEN DE LAMP
 • Behaag..Natuurlijk
 • Te koop: Natuur.kalender 2010
 • Komende activiteiten

Zondag 11 oktober: Week van het Bos

Week van het bosNatuurwandeling in het ANB-domeinbos Cleydaelhof in Aartselaar.

Als bosliefhebber zal onze boshappening van zondag 11 oktober 2009 je zeker interesseren. We gaan in het Cleydaelhof naar de kern van de zaak: we gaan namelijk op zoek naar zaden met pit. Je zal merken dat dit bosdomein van 30 ha je heel wat kan vertellen over de ontwikkeling van een aangeplant boompje tot volwassen boom. Alle stadia zullen we hier kunnen bekijken en bespreken. Alle bomen en planten hebben hun eigen verhaal. Ondertussen hebben we ook oog voor al wat leeft, groeit, geurt en kleurt in het bos: zowel dieren, paddenstoelen, planten en bloemen zullen aan bod komen.

Laarzen zijn een aanrader (anders stevig schoeisel, regenkledij desgevallend) en met een verrekijker en een vergrootglas zie je zoveel meer.

Je gidsen zijn Johan Herreman en Ronny Verelst.

Info: Johan Herreman, 03/887.27.98
Afspraak: Zinkvalstraat, tegenover de ingang van het kasteel Cleydael om 10 u
Einde: omstreeks 12 u

Woensdag 14 oktober: Informatieavond thermografische kaart

Straalt je dak?

Verschillende gemeenten uit de provincie Antwerpen, waaronder Aartselaar, lieten door de firma EUROSENSE thermografische kaarten opmaken om de warmteverliezen in daken op te sporen. Woensdag 23 september 2009 werden de resultaten van de thermografische kaart officieel bekendgemaakt.

thermokaartDankzij de thermografische opnames kan je een beeld krijgen van de isolatiekwaliteit van je dak. Via het dak ontsnapt er namelijk veel energie, en bijgevolg ook veel geld. Het dak is immers dé grootste verliespost van energie in je woning. Een goede dakisolatie is dus de eerste stap naar een energiezuinige woning.

Om iedereen voldoende in te lichten organiseert de gemeente Aartselaar samen met de milieuraad een informatieavond op woensdag 14 oktober 2009 om 20 uur in het Cultureel Centrum.

Het programma ziet er als volgt uit:

 • Van 20 tot 21 uur: EUROSENSE (de heer Stijn Claes) stelt de thermografische kaart voor (opzet, wijze van fotograferen, interpretatie van de resultaten) alsook de websiteapplicatie.
 • Van 21 tot 22 uur: Receptie. Het is dan ook de ideale gelegenheid om (onder begeleiding) de thermografische weergave van je woning te laten opzoeken en analyseren. Verschillende Natuurpunters begeleiden je op laptops.

Meer informatie: milieuambtenaar Tony Van Rompaye (03/870.16.25)

Nieuwsgierigen kunnen al surfen naar de website www.antwerpen.be/zoominopuwdak om de isolatiekwaliteit van hun dak op te sporen. Voor een juiste interpretatie is deze infoavond zeer nuttig.

Donderdag 15 oktober: Ecologisch theater TEGEN DE LAMP

met Dimitri Leue, Jonas Van Geel en de Low Impact Man, Steven Vromman

Tegen de lampNa ‘Don Kyoto’ wilde Dimitri Leue nogmaals zijn tanden zetten in een ecologisch project.
Jonas Van Geel had ook wel zin in een theaterfeest met groene inslag:

 • De kostuums: gerecycleerd.
 • Het decor: composteerbaar.
 • De muziek: akoestisch.
 • Het licht: eco.
 • Het transport: op koolzaadolie (zie promofilmpje).
 • De inhoud: vele kleuren.

Maar om er zeker van te zijn dat de inhoud ook ‘groen’ is, nodigen de klimaatvriendelijke theatermakers elke avond een ecologische klepper uit. Steven Vromman, alias de Low Impact Man, is één van de gasten die meegetrokken wordt in deze ondergrondse theatervoorstelling.

Waarover gaat het? Diep in een grot hebben drie personages exact éénuur de tijd om een wens te bedenken die alles kan veranderen.

Natuurpunt Aartselaar geeft zijn medewerking aan deze theatervoorstelling in het Cultureel Centrum van Aartselaar: we zullen aanwezig zijn met onze infostand.

Meer informatie is te vinden op de website www.tegendelamp.be

Prijs: 13 euro / 11,75 euro (-26j / +55j) - Kaarten te bekomen in het CC. Aanvang voorstelling: 20u15

U kan ook GRATIS deelnemen aan de workshop “Aan de slag met ‘Tegen de lamp’” op woensdag 28 oktober 2009 om de eigen impact op het milieu concreet te verkleinen.

Behaag..Natuurlijk

Behaag..natuurlijkZoals elk jaar organiseert Natuurpunt in samenwerking met de gemeente ook dit jaar een haagplantactie. Aan zeer voordelige prijzen kunnen tot einde oktober streekeigen haagpakketten besteld worden. Daarnaast worden knotwilgpoten en drie klimplanten aangeboden. De bomen van het jaar zijn de notenboom en de kweepeer.
 
Infobrochures en bestelformulieren zijn verkrijgbaar op de milieudienst (gemeentehuis) en in de bibliotheek. In het Gemeentelijk Infoblad van september kan je eveneens meer info vinden. Of surf even naar www.natuuraartselaar.be/behaag.htm
 
Bestellingen dien je te plaatsen op de milieudienst van de gemeente, waar je ook de betaling doet.
 
Afhalen gebeurt op zaterdag 28 november in het Gemeentemagazijn, L. Gilliotlaan, 6. Natuurpunt Aartselaar zal ook met een infostand aanwezig zijn op deze bedelingsdag.
 

Te koop: Natuur.kalender 2010

Natuur.kalender 2010De nieuwe Natuur.kalender 2010 is uit. Elke maand een prachtig natuurbeeld. Door aankoop steun je onze afdeling. Je kan hem al eens doorbladeren op onze website.

Geïnteresseerd?
Bel of mail even naar Luk Smets (03/289.73.66)
of stort 7,5 euro op rekening 979-9767548-41 van Natuurpunt Aartselaar. Binnen onze gemeente wordt de kalender gratis thuisbezorgd.

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):
 • Vr 16 oktober: Start Cursus Spoorzoeken Inschrijven!
 • Za 7 november: Bustocht naar de Vallei van de Lomme Inschrijven!
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten
 
Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.